SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Handboll för alla


10 REGLER (som är bra om man följer)


  • Domaren kan bli lite grinig om du tar mer än tre steg med bollen.
  • Studsa bollen är bra, men passa till andra (i samma lag) kan ibland vara bättre.
  • Linjen i målgården bör man undvika att trampa på.
  • Endast målvakten får vara inne i målgården.
  • Tackla ojuste kan göra domaren och den som blir tacklad riktigt sura.
  • Ni får byta utespelare då ditt lag har bollen (A-ungdom och yngre), byten sker vid ditt lags avbytarlinje.
  • Alla får spela på alla positioner i laget.
  • Tjafsa med domaren är ingen idé.
  • Du får jättegärna göra mål.
  • HA KUL!


Ett lag har sex utespelare, en målvakt och minst lika många avbytare på bänken. Det är högt tempo och tuffa tag mellan varven i en handbollsmatch. Därför finns det också domare på planen som ser till att lagen håller sig till reglerna.


Matchtiden varierar beroende på ålder. För de yngsta spelarna är den 2x10 minuter och för seniorer 2x30 minuter. Bollarna som används i handboll är olika stora, de yngre lagen har en mindre boll som är mjukare och lättare att fånga.


Handboll är en händelserik sport och det blir ofta många snygga mål under en match. Det är uppskattat av publiken.



------------------------------------------------------------------------------

För många steg innebär att man tagit fler än 3 steg med bollen.


Dubbelstuds innebär att man studsat bollen, greppat den och sedan studsat bollen igen. Dubbelstuds döms även om man tappar bollen, tar upp den och sedan studsar.


Fösning av bollen innebär att man lyfter bollen genom att sätta handen under den då man studsar (liknande det sätt som man dribblar i basket). Detta räknas som dubbelstuds i handboll.


Övertramp innebär att någon spelare, dock ej det försvarande lagets målvakt, har varit innanför målgårdslinjen. I målgården får enbart det försvarande lagets målvakt befinna sig. Övriga spelare får dock vara i luften över målgården. Det alltså helt okej att hoppar in i målgården efter skoten. Om någon i det anfallande laget gör övertramp döms frikast till motståndarna. Om någon i det förvarande laget däremot går in i målgården för att förhindra motståndarna från att göra mål döms straff till dessa.


Fot innebär att bollen vidrör foten på en spelare, dock ej målvakten då denne befinner sig i målgården. Bollen tillfaller då det andra laget.


Pass till målvakten då denna befinner sig i målgården är inte tillåtet. Om detta inträffar går bollen över till motståndarlaget.


Passivt spel innebär att man håller bollen inom det egna laget utan att försöka göra mål. Vid passivt spel få man först en varning från domaren och har sedan 5 sekunder på sig att försöka göra mål. Gör man inte det går bollen över till motståndarlaget


Stürmerfoul innebär att en anfallande spelare springer in i en försvarare som står still. Bollen går då över till det andra laget.


Mål blir det då bollen passerar mållinjen.


Inkast döms då någon del av bollen korsar sidlinjen. Det döms även om en spelare som är i kontakt med bollen har någon kroppsdel utanför spelplanen. Vid inkast tillfaller bollen det lag som inte rörde den sist. De får då passa bollen till valfri spelare från den plats där händelsen skedde.


Hörna döms då bollen korsar kortlinjen efter att någon i det försvarande laget, förutom målvakten, rört den sist. Det döms även om en spelare som är i kontakt med bollen har någon kroppsdel utanför spelplanen. Bollen tillfaller då det anfallande laget som får passa den till valfri spelare från det hörn på spelplanen som är närmast platsen där händelsen skedde.


Avkast skall läggas efter mål av det lag som släppte in målet. De passar då bollen från mittlinjen, max 3 meter från mittpunkten till valfri spelare. Vid själva avkastet måste alla spelare i laget som lägger avkastet vara på sin egen planhalva.


Frikast döms för alla regelöverträdelser av mildare slag. T.ex. vid dubbelstuds och för många steg men även då försvararna är för hårdhänta i försvar eller om de låser ner en spelare. Vid frikast måste alla spelare i det anfallande laget vara utanför frikastlinjen. Alla spelare i det försvarande laget måste då vara minst tre meter från bollen.


Straff döms då försvararna på ett ojuste sätt förstör en klar målchans. Med klar målchans menas ett läge då anfallaren inte har någon försvarare mellan sig och målet eller då målvakten lämnat målet och gett anfallen tillfälle att göra mål utan målvakt. Straff döms också om försvararen går innanför målgårdslinjen för att förhindra anfallaren från att göra mål. Valfri spelare ur det anfallande laget får då lägga straffkastet. Alla de övriga spelarna ur båda lagen, förutom det försvarande lagets målvakt, måste vid straffkastet vara utanför frikastlinjen och minst tre meter från bollen. Den som skjuter straffen måste ha en fot i golvet hela tiden. Man får alltså inte hoppa och skjuta.


Varning (gult kort) får man för mindre ojustheter såsom hårt spel. Både spelare och ledare kan bli varnade. Varning kan även ges om en spelare klagar på ett domslut eller på annat sätt uppträder olämpligt.


Utvisning (2 minuter) får man för lite grövre ojustheter såsom drag i armen eller för upprepat hårt spel trots tidigare varningar. Allt våld på en spelare bakifrån ska leda till utvisning. När en spelare får sin andra varning, eller när laget får sin fjärde varning, döms automatiskt utvisning på alla varningar därefter. Både spelare och ledare kan bli utvisade. Blir en ledare utvisad får ledaren stanna på avbytarbänken men laget måste spela en man mindre under 2 minuter.


Diskvalifikation (rött kort) kan man får för allvarliga regelöverträdelser så som drag i armen. Det är dock vanligast att en spelare blir diskvalificerad som följd av 3 utvisningar. Diskvalifikation kan även ges för osportsligt uppträdande såsom svordomar eller glåpord mot domare, motståndare medspelare eller ledare. Diskvalifikation innebär att den drabbade spelaren inte får spela mer i matchen och dessutom måste lämna avbytarområdet. Laget drabbas dessutom av en 2 minuters utvisning. Diskvalifikation kan även innebära att den drabbade spelaren blir avstängd för spel under en tid.


Uteslutning ges för avsiktligt våld. Till avsiktligt våld räknas det när man spottar på en motspelare eller domaren. Uteslutning innebär att den drabbade spelare måste lämna planen och avbytarområdet och att laget dessutom måste spela en man minde under resterande del av matchen




 
Sponsorer